Britse awardshow vol humor

fallback
Typische Britse humor, Bentleys en Rolls Royces voor de deur en miljarden ponden in plaats van miljoenen euro's. Dat waren de ingredienten van de M&A awardshow van Acquisitions Monthly in Londen. Ster van de avond: Hon William Hague, lid van het Britse parlement voor de conservatieve partij.

Acquisitions Monthly, het Britse vakblad over M&A, hield het festijn in het prestigieuze Hilton Hotel in hartje Londen. Daar kwamen chauffeurs met Bentleys en Rolls Royces af en aan en af en toe stopte een black cabby, de voor Londen zo typische taxi’s. Naar zeggen van de organisatie woonden maar liefst 625 mensen de awardshow bij. Allemaal in smoking of in prachtige galajurken. De show begon met een ontvangst met champagne, waarna het zoeken was op de kaart naar de tafelschikking. Zit ik op een prominente plaats, wilden de aanwezigen weten.

Kritiek
Robert Lane, M&A jurist bij CMS Cameron Mc Kenna, was een van hen. Hij vertelde dat hij gewerkt heeft voor het Nederlandse Pakhoed, toen dat nog gescheiden leefde van Van Ommeren. Momenteel zijn beide partijen weer bij elkaar als Vopak. De Engelsman had het juridische traject afgewikkeld van de aankoop van een containerterminal in Groot-Brittannie. Volgens hem treden juristen in Engeland veel meer commercieel op om vooral maar M&A-deals binnen te slepen. Daar is in Engeland dan ook kritiek op. Of het bijvoorbeeld voor een strategische partij verstandig is de deal te doen, wordt zo minder relevant. ‘Geen goede ontwikkeling’, aldus Lane.

Angst
Lane liet vervolgens de andere kant van medaille zien. In Duitsland zijn volgens hem juristen getraind in het aangeven wat de wet zegt. ‘Als je als bestuursvoorzitter dan vraagt wat het beste is, kunnen zij alleen aangeven wat er in de wet staat. Dat is angst om verantwoordelijk te worden gehouden. Als jurist ben je dan niet van waarde voor een bestuursvoorzitter.’ Van de champagne naar de dinerzaal, waar honderden tafels met nummers stonden en zoekende lichten de spanning verhoogden. Na een inleiding door Henri Gibbon, hoofdredacteur van Acquisitions Monthly, was komiek Sean Lock, bekend van Channel Four (een van de grote tv-zenders) aan de beurt. Hij kreeg de lachers op zijn hand, maar het Britse parlementslid Hon William Hague wist hem moeiteloos te overtreffen.

Constructief
Onder meer met de ingezonden brieven die hij als parlementslid kreeg. ‘Ik hoop dat u tegen constructieve kritiek over uw speeches kunt. Deze zijn waardeloos.’ Hij citeerde Margaret Thatcher wiens verspreking nogal wat hilariteit in het parlement teweeg bracht. ‘The rest of the day I made myself available for mr. Gorbatsjov.’ Een goed verstaander heeft een half woord nodig. De lachsalvo’s vlogen door de zaal. Vervolgens was Hon William Hague uiterst serieus. ‘U als M&A wereld speelt een sleutelrol in de economie. U zorgt ervoor dat bedrijven snijden als dat nodig is en u brengt ondernemingen bij elkaar. Onderschat dat niet.’

Gerelateerde artikelen