Brits onderzoek naar bonussen

Groot-Brittannië gaat onderzoeken of er een verband bestaat tussen de risico's die bankiers hebben genomen en de bonussen die zij voor hun werk kregen. Dat heeft de Britse minister van Financiën Alistair Darling zondag geschreven in een stuk in The Sunday Telegraph.

Dit onderzoeksaspect maakt deel uit van een groter onderzoek naar de manier waarop banken worden bestuurd en het Britse banksysteem in het algemeen, aldus de minister. Darling waarschuwde dat het onacceptabel is dat bestuurders die hebben gefaald beloond worden met forse bonussen.

In een interview met de BBC liet Darling weten dat ‘banken terughoudendheid moeten tonen, omdat zij er niet zouden zijn zonder de Britse belastingbetalers’. De Britse overheid heeft de afgelopen maanden miljarden pond in de Britse financiële sector gepompt en een aantal banken genationaliseerd.

Royal Bank of Scotland (RBS) is nu voor 68 procent in handen van de staat. Berichten over plannen van het RBS-bestuur om de top te paaien met bonussen van in totaal 1 miljard pond, circa 1,2 miljard euro, zorgden de afgelopen dagen voor veel ophef in regeringskringen en daarbuiten.
Darling benadrukte tegen de BBC dat er ‘absoluut nog geen akkoord is gesloten over het geld’. De minister licht naar verwachting maandag zijn plannen voor het bankenonderzoek verder toe.

Gerelateerde artikelen