Brexit wordt logistiek drama

Kans op harde Brexit nu 50 procent. Die zal enorme verstoring binnen toeleveringsketens veroorzaken.

De kans op een no deal-Brexit eind 2020 wordt steeds groter. Zo’n vertrek zal de eurozone 33 miljard euro gaan kosten. Na Duitsland wordt Nederland het hardst geraakt met een verliespost van bijna 5 miljard euro. Dat berekende kredietverzekeraar Euler Hermes vandaag, die de kans op een harde Brexit nu op bijna 50 procent heeft gesteld.

Bij een harde Brexit voorziet de berekening voor het Verenigd Koninkrijk een krimp van 5 procent van het bbp en 15 procent van de export. Ook zal de Britse inflatie sterk stijgen door hogere invoerprijzen. Nederland zal, mede door de stijging van de invoerprijzen, 11 procent van de huidige waarde van de export naar het VK verliezen, een val van bijna 5 miljard euro. Duitsland en Frankrijk verliezen ook rond de 11 procent van de exportwaarde, een min van 8 respectievelijk 4 miljard euro.

Sectoren die in Nederland het hardst geraakt worden zijn machinebouw, elektrische apparatuur, chemie en minerale producten, textiel en transportmiddelen. Euler Hermes waarschuwt dat het om veel meer gaat dan alleen hogere invoerprijzen: “Krijgen we een no deal-Brexit, dan gaat de complete export naar het VK op de schop. Er zijn nieuwe afspraken nodig voor het weg-, lucht- en zeetransport. Denk ook aan de enorme verstoring binnen toeleveringsketens, administratieve hindernissen, hogere transportkosten en tijdverlies.”

(bron: Euler Hermes; foto: Angela Compagnone, Unsplash)

Gerelateerde artikelen