Brexit kost bankensector tientallen miljarden

Zakenbanken die actief zijn in Groot-Brittannië hebben straks na de brexit tientallen miljarden dollars extra nodig om nieuwe Europese bankkantoren te ondersteunen.

Volgens adviesbureau Oliver Wyman kost het vertrek van de Britten uit de Europese Unie de bankensector grofweg 30 miljard tot 50 miljard dollar.

Daarbij verliezen zo'n 35.000 bankiers, beurshandelaren en andere medewerkers in de financiële sector in Londen straks hun baan, becijferde Oliver Wyman. Ook zou een 'harde' brexit het Europese banksysteem fragmenteren en aanzienlijk minder winstgevend maken. Een harde brexit zou inhouden dat banken die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om op het Europese vasteland te opereren.

Banken lijken momenteel vooral voor Frankfurt en Parijs te kiezen als nieuwe uitvalsbasis voor effectenhandel in de Europese Unie na de brexit. De Japanse grootbank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) zou echter voor Amsterdam hebben gekozen, meldden ingewijden bij de bank eerder deze week.

(ANP)

Gerelateerde artikelen