Brexit brengt banen en omzet

NFIA meldt recordaantal bedrijven naar Nederland wegens Brexit, nog 400 overdenken de stap.

Vorig jaar kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat vanwege Brexit. Beide zijn een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). De nieuwe bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren.

De helft van de Brexitvluchtelingen (38) vestigde zich in Amsterdam. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft becijferd dat Brexit tot nu al zo'n 750 banen voor de komende drie jaar zal brengen naar de hoofdstad. In 2018 haalde Nederland nog 42 van dit soort bedrijven binnen, in 2017 waren het er 18.

Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 hebben 140 bedrijven voor ons land gekozen. Nederland is vooral populair onder bedrijven in de zakelijke dienstverlening zoals fintech. De NFIA is momenteel in gesprek met nog meer dan 400 bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. De manier waarop een mogelijk handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruit zal zien, zal de toekomst van deze bedrijven voor een belangrijk deel bepalen

Brexit zorgt ook elders voor meer werk. Het aantal douane-aangiften vanuit Schiphol en de Rotterdamse haven bijvoorbeeld zal binnen nu en vijf jaar van 160 miljoen naar 500 miljoen stijgen, zei TU Delft hoogleraar informatie en communicatie-technologie Yao-Hua Tan onlangs. Deze stijging komt onder andere door Brexit. “Deze enorme toename vraagt om slimme manieren van werken om efficiënte risicoanalyse te waarborgen en kosten te besparen bij verwerking van de douane-import-aangifte,” aldus de Tan. “Digitalisering en samenwerking tussen douane-organisaties en de vervoersketen zijn hierbij van groot belang.”

(bron: ANP, FM)

Gerelateerde artikelen