Brainport toont veerkracht en weet economische groei te versnellen

Brainport beschikt over grote economische veerkracht en behoort tot de snelst groeiende regio's van Nederland.

Dit blijkt uit de Brainport Monitor 2015 die vandaag verschijnt. Tijdens de crisisdip van 2012 en 2013 wist Brainport de economische krimp beperkt te houden. Gevolgd door een economische groei van 2,1 procent in 2014, flink hoger dan het Nederlands gemiddelde van 0,9 procent. Imke Carsouw, algemeen directeur van Brainport Development: “De cijfers onderbouwen wat we in Brainport al een tijdje aanvoelen: we zijn op de goede weg en kunnen vol vertrouwen vooruit kijken.”
De drijvende krachten voor de economische groei zijn de hightech en maakindustrie, waar de regio van oudsher sterk in is. De  industriële export groeide met 5 procent naar 14 miljard euro, sneller dan het landelijk gemiddelde. Brainport domineert verder de top van Nederlandse R&D bedrijven. De ondernemingen in Zuidoost-Brabant wisten hun gezamenlijke investeringen van meer dan 2 miljard euro in 2014 op peil te houden. Dat lukte de R&D bedrijven in de rest van het land niet. De bedrijven in Brainport zijn sowieso erg innovatief. Ze halen maar liefst 43 procent van hun omzet uit de verkoop van nieuwe producten. Innovatie is daarmee voor bedrijven in Brainport veel bepalender dan voor andere Nederlandse ondernemingen.
Arbeidsmarkt 
Brainport is een aantrekkelijke woonlocatie. In 2014 kwamen meer mensen uit binnen- en buitenland hier wonen dan er vertrokken. Punt van aandacht blijft de arbeidsmarkt, waar steeds meer een disbalans lijkt te ontstaan. Ondanks de economische groei nam de werkloosheid en het aantal vacatures in 2014 verder toe. Er gingen in de regio verhoudingsgewijs dan ook meer banen verloren dan landelijk: -1,8 tegenover -1,1 procent. De ruim 7000 banen die verloren gingen waren vooral in de sectoren transport & communicatie, zakelijke dienstverlening en industrie. Het aantal banen in hightech bleef nagenoeg gelijk en nam voor de sector design opvallend toe.
Brainport Monitor
De Brainport Monitor 2015 laat voor het achtste jaar op rij de economische ontwikkeling en concurrentiepositie van Brainport Regio Eindhoven zien. De analyse van dertig macro-economische statistische indicatoren en zeventig onderzoeksrapporten geeft een samenhangend beeld van het regionale ecosysteem. De Brainport Monitor kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs,  arbeidsmarkt, bedrijfsleven, technologie en woon- en leefomgeving. Brainport Development, de ontwikkelingsmaatschappij van de triple helix samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven van Brainport Regio Eindhoven, geeft de Brainport Monitor uit.

Gerelateerde artikelen