Boze spaarders klagen bij fiscus

Al 115.000 klachten en verzoeken binnen.

Mensen die de afgelopen jaren te veel spaartaks hebben betaald maar geen bezwaar hebben gemaakt, klagen massaal bij de Belastingdienst. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij tegen RTL Z gezegd. Inmiddels zijn er al 115.000 klachten en verzoeken binnen. Het kabinet besloot dat alleen mensen die bezwaar hebben gemaakt compensatie ontvangen.

De vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, was niet eerlijk, bepaalde de Hoge Raad vorig jaar. Omdat over een fictief rendement belasting werd geheven betaalden mensen belasting over rente-inkomsten die ze niet hadden. Tienduizenden mensen die in de periode 2017 tot en met 2020 bezwaar hebben gemaakt moesten van de hoogste rechter schadeloos worden gesteld.

Het kabinet besloot mensen die geen bezwaar hebben gemaakt ook niet te compenseren. Dat mag ook, besloot de Hoge Raad. Via een verzoek om ambtshalve mindering kunnen mensen de Belastingdienst vragen om een vermindering van de belastingrekening. De fiscus gaat die verzoeken afwijzen, waarna mensen in bezwaar kunnen bij de rechter. Die beslist dan uiteindelijk over de afwikkeling.

Gerelateerde artikelen