Boskalis en Smit willen fuseren

Baggeraar Boskalis en maritiem dienstverlener Smit willen fuseren. Boskalis biedt 60 euro per aandeel Smit. Het bod wordt gesteund door een groep aandeelhouders die samen 44 procent van de aandelen Smit bezitten. Dat heeft Boskalis donderdag bekendgemaakt.

Boskalis en Smit zijn van mening dat de voorgenomen fusie in het belang is van beide bedrijven. Opvallend is dat bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit nu overstag is. Vorig jaar hield hij de boot af bij diverse overnamepogingen door Boskalis.

‘Onze gesprekken en gedeelde visie hebben mij enthousiast gemaakt voor deze fusie’, aldus Vree. ‘We zijn erg blij met de steun van Boskalis voor de strategie van Smit en haar vier divisies. Dit is een goede basis voor verdere ontwikkeling van de gezamenlijke activiteiten.’

Door het samengaan ontstaat volgens beide bedrijven een maritieme dienstverlener van wereldformaat. Alle activiteiten van Smit zullen worden voortgezet in het nieuwe concern en Ben Vree wordt lid van de raad van bestuur.

Boskalis en Smit willen op korte termijn een fusieovereenkomst tekenen en zo spoedig mogelijk goedkeuring krijgen van toezichthouders en mededingingsautoriteiten. De afronding van de fusie wordt verwacht in de eerste helft van 2010.

Boskalis probeerde vorig jaar tevergeefs eerst de terminaldivisie van Smit over te nemen. Later bracht Boskalis een bod van 1,1 miljard euro uit op Smit als geheel. Alle avances stuitten op verzet van Smits topman Ben Vree, die niets zag in een opsplitsing of overname van zijn bedrijf

Gerelateerde artikelen