Bonus ceo in vijf jaar verdubbeld

De bonussen van bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen zijn in de periode 2002 tot 2006 meer dan verdubbeld.

De vaste beloning is in deze periode met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit en adviesbureau Hewitt Associates naar negentig beursgenoteerde ondernemingen.

De grootste bedrijven betalen de hoogste bonussen. Het basissalaris van een bestuursvoorzitter van een AEX-fonds is 1,5 tot 2,5 keer hoger dan dat van een ceo bij kleinere beursfondsen , aldus Het Financieele Dagblad.

Opvallend is dat de onderzoekers maar een zwakke relatie hebben gevonden tussen de hoogte van de bonus en de prestaties van het bedrijf. De prestaties worden namelijk niet gecorrigeerd voor algemene ontwikkelingen, zoals een goed draaiende economie of markt- en sectorinvloeden.

Dat betekent dat bestuurders beloond worden voor niet aan managementprestaties te danken ontwikkelingen.

Bestuurders krijgen vaak meer uitbetaald dan het maximum dat bedrijven zich vooraf hebben gesteld. Bij bedrijven met maximumbonussen, gaat 20 procent van de bestuurders door het plafond heen. Een verklaring wordt daarbij zelden gegeven. Ook wordt vastgesteld dat als er een nieuwe ceo gezocht moet worden, de beloning vanzelf omhoogschiet.

De stijging van de bonussen wordt overigens vertekend, zeggen de onderzoekers zelf, omdat in het slechte jaar 2002 bij veel bedrijven helemaal geen bonussen werden betaald.

Gerelateerde artikelen