Bonden stomverbaasd over Sandd-overname

Vakbonden FNV, CNV en BVPP zetten grote vraagtekens bij de overname van Van Straaten Post (VSP) door Sandd. Het bedrijf zelf spreekt over 'synergie en voordeel voor de maatschappij en consument'. Vakbonden zien het tegendeel en eisen direct overleg met de betrokken partijen.

Zo staat te lezen op de website van FNV. 

“Sandd geeft steeds aan dat het geen geld heeft om te voldoen aan de wettelijk verplichte norm van 80 procent personeel met een arbeidsovereenkomst. En nu blijkt er opeens wel geld om een grote overname te doen. In hoeverre houdt die club ons structureel voor het lapje?”, vraagt FNV-bestuurder Ger Deleij zich af.

“Bovendien”, zo vervolgt hij, “is dit helemaal niet goed voor de maatschappij. Sandd is bezig met een race naar beneden op arbeidsvoorwaarden. Onzekere contracten en lage vergoedingen, dat is het verdienmodel. De goedkopere postzegel gaat ten koste van de werknemers. De liberalisering van de postmarkt heeft volledig gefaald.”

Joost Bol, bestuurder van de Bond van PostPersoneel (BVPP), vult aan: “Bijzonder dat een partij die zich niet aan de wettelijke regels houdt van 80% arbeidsovereenkomsten, zomaar groter mag groeien. Er is nog maar één oplossing mogelijk: Er moet één landelijke speler komen. Dat geeft rust in een krimpende briefpostmarkt waar medewerkers dan een fatsoenlijk loon kunnen ontvangen en concurrentie op arbeidsvoorwaarden geen rol meer speelt.”

Anselma Zwaagstra, bestuurder CNV, wil dat ook de overheid haar verantwoordelijkheid nu neemt: “Het wordt tijd dat politiek Den Haag eens uit haar zomerslaap komt. Het is de hoogste tijd voor klare taal en helder handelen.”

De Autoriteit Consument en Markt moet de overname nog goedkeuren. Bonden gaan ervan uit dat die goedkeuring er niet komt.
 

Gerelateerde artikelen