Boete van drie miljoen voor ABN AMRO

Duitse tak van ABN AMRO nalatig.

ABN AMRO heeft een boete van drie miljoen euro gekregen van de Duitse financieel toezichthouder BaFin. Die boete werd al eind vorige maand opgelegd, maar de Duitse autoriteiten maakte het nieuws nu pas bekend. Het bestuur van de Duitse tak van ABN AMRO had niet voldoende inzicht in de mate waarin die tak in 2019 aan alle regels voldeed.

Volgens een woordvoerster van de bank is er eenmalig een belangrijk rapport van de afdeling die toeziet op de naleving van wetgeving, niet op tijd naar het bestuur van de Duitse tak in Frankfurt gestuurd. Inmiddels heeft ABN AMRO volgens haar maatregelen genomen om te voorkomen dat deze fout nogmaals wordt gemaakt.

Voor de overtreding staat een maximale boete van tien procent van de omzet of vijf miljoen euro. BaFin legt niet uit hoe het tot de boete van drie miljoen euro is gekomen. Die boete is wel al definitief, wat betekent dat ABN AMRO niet meer in beroep kan.

Voor de bank gaat het relatief niet om een hele grote boete. In 2021 schikte ABN AMRO nog voor 480 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie omdat de bank tekort had geschoten bij het tegengaan van witwassen. De jaarwinst van de bank bedroeg vorig jaar bijna 1,9 miljard euro. Het financiële concern profiteerde onder meer van het oplopen van de rente.

In Duitsland wordt ABN AMRO al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. Het onderzoek naar deze affaire, ook wel bekend als de cum/ex-fraude, loopt nog. De woordvoerster van de bank benadrukt dat de huidige boete hier volledig los van staat.

Gerelateerde artikelen