Boekhoudfraude ontdekt bij Douwe Egberts

DE Master Blenders 1753, beter bekend als Douwe Egberts, moet zijn financiële resultaten naar beneden bijstellen. Dat komt door boekhoudfraude bij het Braziliaanse onderdeel van de koffie- en theemaker. De winst van het bedrijf valt daardoor in 2012 naar verwachting 45 tot 55 miljoen euro lager uit.

Dit meldt het bedrijf woensdagavond in een persverklaring. De Braziliaanse dochtermaatschappij blijkt oninbare vorderingen in de boeken te hebben staan. Ook heeft het verkopen niet juist verantwoord. Meer is nu nog niet duidelijk, DE heeft een onderzoek ingesteld.

DE heeft naar eigen zeggen een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de fraude, die volgens een woordvoerder zeer recentelijk naar boven is gekomen, maar betrekking heeft op de periode 2009-2012. “Dit onderzoek wordt over ongeveer 4 weken afgerond.” DE Master Blenders 1753 ging begin juni naar de beurs na een afsplitsing van het Amerikaanse moederbedrijf Sara Lee.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil zo snel mogelijk in gesprek met DE Master Blenders 1753. De vereniging stelt dat het er op lijkt dat DE geen controle heeft over de Braziliaanse dochterondernemingen en de informatie tijdens de beursgang vorige maand onjuist was.

Gerelateerde artikelen