Bloeiend kleinbedrijf snakt naar financiering

Vooral in de technische sector is de vraag naar groeigeld hoog.

Het ondernemersvertrouwen neemt toe, maar de nood aan groei- en verduurzamingsfinanciering is hoog. Dat blijkt uit cijfers van de tiende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan duizend ondernemers in het kleinbedrijf.

  • Ondernemersvertrouwen stijgt, betere omzetten verwacht
  • ruim helft van ondernemers verdient boven minimumloon
  • Ondernemersinkomen verschilt sterk per sector
  • Kapitaalbehoefte is veranderd

Het ondernemersvertrouwen schiet omhoog van een bijna neutrale +5 naar +30. Dat is de hoogste meting sinds de start van de KBI. Veel ondernemers verwachten betere omzetten te realiseren in het tweede kwartaal en de helft van alle ondernemingen groeit.Daarnaast herstelt 33 procent van de bedrijven van coronaperikelen of andere marktverstoringen. Ook hoeven minder bedrijven hun deuren te sluiten: het aantal opheffingen zakt verder terug van vijf naar 4,4 procent.

Meer dan helft van ondernemers boven minimumloon …
Voor het eerst sinds de start van de Kleinbedrijf Index verdient meer dan de helft van de ondernemers (53%) meer dan het minimumloon. Het aantal ondernemers dat onder bijstandsniveau verdient, zakt licht naar 29 procent.

… maar horeca, detailhandel en cultuur onder bijstand. 
Niet in elke sector gaat het even goed. Vooral in de horeca (40%), detailhandel (37%) en met name de culturele sector (66%) moeten te veel ondernemers leven van een beloning onder bijstandsniveau.

Hulp van gemeenten
Ondanks dat 53 procent van de ondernemers meer dan het minimumloon verdient, betekent dit volgens de onderzoekers ook dat nog steeds 47 procent van de ondernemers niet of nauwelijks kan rondkomen. Het is onontkoombaar dat gemeentes vaker gesprekken voeren met ondernemers over hun levensvatbaarheid. Daarin zal ook directe inkomenssteun nodig zijn en begeleiding of omscholing naar de arbeidsmarkt.

Kapitaalbehoefte groeit
Sinds begin 2021 volgt KBI de kapitaalbehoefte in het kleinbedrijf. Die blijft de afgelopen kwartalen boven de veertig procent. De kapitaalbehoefte wordt aangewakkerd door twee aanwijsbare factoren.

  1. Ten eerste stijgt en herstelt het aantal bedrijven dat groeit flink door. Juist bij hen ligt de financieringsbehoefte.
  2. Ten tweede is er behoefte aan kapitaal voor verduurzaming. Zestig procent van de ondernemers wil investeren in energiebesparing. De horeca loopt hierin voorop. Daar kiezen ondernemers voor een combinatie van maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen (63%), een elektrische bedrijfsauto (61%), de aanschaf van energiezuinige machines en apparatuur (60%) en isolatie (51%).

Technische sector
De behoefte aan kapitaal is significant hoger in de technische sector (54%) en veel lager bij de zakelijke dienstverleners (31%) en de culturele sector (21%). Ook rapporteren ondernemers met personeel (47%) een hogere behoefte aan financiering dan ondernemers zonder personeel (38%).

 

Gerelateerde artikelen