Bitvavo dreigt miljoenen mis te lopen

Cryptoplatform onzeker over terugbetaling door beleggingsfirma.

Cryptoplatform Bitvavo is nog onzeker over de terugbetaling van tientallen miljoenen euro’s door een beleggingsfirma in cryptomunten. Het Nederlandse bedrijf had 280 miljoen euro aan tegoeden van klanten uitgeleend aan DCG, maar die onderneming kwam door de malaise in de cryptowereld in de financiële problemen en kon het bedrag niet terugbetalen. Nu heeft DCG voorgesteld om 70 procent van het uitstaande bedrag alvast terug te betalen. Over het overige deel moet nog onderhandeld worden, schrijft Bitvavo op zijn eigen blog.

De naar eigen zeggen grootste cryptobeurs in Nederland – bijna de helft van de Nederlandse cryptobezitters zou Bitvavo gebruiken – noemt het voorstel van DCG onacceptabel. Volgens Bitvavo bestaan er genoeg mogelijkheden om tot een betere oplossing te komen. Daarbij haalt het bedrijf ook een open brief aan van de Amerikaanse zakenman Cameron Winklevoss, die met zijn eigen cryptobedrijf Gemini ook veel geld heeft uitstaan bij DCG en dochterbedrijf Genesis. Winklevoss claimt dat de topman van DCG partners heeft misleid over de financiële gezondheid van het bedrijf.

Bitvavo schrijft dat er bij DCG nog genoeg bezittingen voorhanden zijn om de schuld terug te betalen, ook in het geval van een faillissementsprocedure. Mocht het geld uiteindelijk niet terugkomen, dan belooft Bitvavo zelf garant te staan voor het uitstaande bedrag. Daardoor zouden klanten zelf geen risico lopen.

Veel cryptobedrijven hebben te lijden onder de onrust die in de sector is ontstaan na het omvallen van FTX, een van de grootste platforms voor het bewaren en verhandelen van cryptomunten als bitcoin en ethereum. Naar de oprichter van FTX loopt een onderzoek van Amerikaanse aanklagers wegens mogelijke miljardenfraude.

Gerelateerde artikelen