Binance op de bon voor ruim drie miljoen euro

De cryptobeurs lapte in Nederland alle regels aan haar laars.

De Nederlandsche Bank heeft op een bestuurlijke boete van ruim drie miljoen euro opgelegd aan Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld. De boete is opgelegd aan de Nederlandse tak van het bedrijf. Binance heeft cryptodiensten aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB. Eerder heeft DNB op 18 augustus 2021 een openbare waarschuwing afgegeven ten aanzien van Binance. De boete van 3,35 miljoen euro die volgde dateert van 25 april, zo heeft DNB bekendgemaakt.

DNB rekent het Binance aan dat die mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Ook heeft Binance in Nederland een zeer groot aantal klanten. Verder geniet Binance concurrentievoordeel doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.

Tenslotte valt de boete hoog uit omdat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 21 mei 2020 (datum invoering registratieplicht) tot in ieder geval 1 december 2021 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Dat Binance niet de maximale boete van vier miljoen euro heeft gekregen, omdat het bedrijf inmiddels een registratieaanvraag heeft ingediend en omdat Binance gedurende het hele proces relatief transparant is geweest over haar bedrijfsvoering. Binance heeft op 2 juni bezwaar gemaakt tegen de boete.

Gerelateerde artikelen