Bijtelling? Catalogusprijzen nu ook in kentekenregister RDW

Voor de berekening van de bijtelling is de catalogusprijs van de auto de basis. De catalogusprijzen zijn voortaan te vinden in het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Werkverkeer (RDW). Dat meldt de Belastingdienst.

Indien werknemers een auto van hun werkgever ter beschikking krijgen, moet voor het voordeel van het privégebruik van de auto een bedrag bij het inkomen van uw werknemers worden opgeteld, de zogenoemde bijtelling. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs.

De catalogusprijzen zijn voortaan makkelijk te vinden in het kentekenregister van de RDW waarin de prijzen zijn vastgelegd van auto’s die vanaf 1 januari 2010 voor het eerst zijn geregistreerd. Ook ondernemers die de auto van hun onderneming privé gebruiken, kunnen de database gebruiken voor het bepalen van de waarde van de auto voor de winstberekening.

Berekenen bijtelling
De catalogusprijs is gebaseerd op informatie van de importeur en bestaat uit de nettocatalogusprijs plus de btw en de bpm. Deze catalogusprijs wordt gebruikt bij het berekenen van de bijtelling. Ook de Belastingdienst gaat (bij controle van de aangifte) uit van de catalogusprijs uit de RDW-database.

Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen