Bijna helft bedrijven investeert meer in creditmanagement

Creditmanagement neemt een steeds prominentere positie in binnen Nederlandse organisaties. Bij acht op de tien bedrijven (80%) is debiteurenbeheer het afgelopen jaar een grotere rol gaan spelen. Bijna de helft van de organisaties (44%) is er meer in gaan investeren. Bij een op de vijf (18%) is het aantal FTE's voor creditmanagement toegenomen.

Dat blijkt uit de Creditmanagement Trendmeter, een onafhankelijke onderzoek van het VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven) dat sinds 2005 jaarlijks wordt uitgevoerd onder een representatieve groep van 110 creditmanagers van Nederlandse bedrijven.

Oplopende betalingstermijnen en duurdere kredieten dwingen creditmanagers meer maatregelen te nemen om rekeningen sneller betaald te krijgen. Zo maken negen op de tien organisaties (88%) onderscheid in de manier waarop zij met debiteuren omgaan. De belangrijkste indicatoren om potentiële wanbetalers in een vroeg stadium te signaleren zijn de risicoperceptie op basis van kredietinformatie (62%) en het historisch betalingsgedrag (62%). Twee derde van de organisaties (65%) maakt meer gebruik van kredietinformatie en de helft (50%) schakelt sneller een incassobureau in. Ook wordt er minder vaak gebruik gemaakt van outsourcing van creditmanagementactiviteiten naar lage lonen landen, merkt 43% van de creditmanagers.

Kennisniveau creditmanagementstudent voor verbetering vatbaar
Creditmanagers worden voor organisaties steeds belangrijker, maar het onderwijs op dit gebied is voor verbetering vatbaar. Hoewel driekwart (74%) vindt dat de opleiding goed aansluit op het werkveld, geeft meer dan de helft van de creditmanagers (52%) toch aan dat het kennisniveau van startende collega’s onvoldoende is. Waarschijnlijk komt dit ook omdat creditmanagers van mening zijn dat je het vak vooral in de praktijk leert (94%). Driekwart vindt dan ook dat het vak een prominente plek moet krijgen in hbo-opleidingen en zes op de tien (62%) vinden dat het zelfs een verplicht vak moet zijn voor economische en administratieve opleidingen. De belangrijkste zaken die nu ontbreken bij opleidingen zijn portefeuille analyse (44%), incasso wet- en regelgeving (43%) en risico analyse (39%).
__________________________________________________________________________________
Zet uw afdeling Credit Management in 1 dag strategisch op de kaart
Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u als Credit Manager sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. Meer informatie en aanmelden
__________________________________________________________________________________

Er is dan ook meer behoefte aan mbo’ers dan aan hbo’ers, zegt ruim de helft (52%). Bijscholingsmogelijkheden zijn er voldoende, meent 60%. Een kwart heeft zelf ook daadwerkelijk een aanvullende opleiding of bijscholing gehad.

“De vraag naar goed opgeleid personeel neemt toe naarmate meer bedrijven het belang van creditmanagement voor hun organisatie inzien. Opleidingen kunnen daar beter op inspelen, zowel op mbo- als hbo-niveau,” zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB. “Uit het onderzoek komt naar voren dat zowel de uitvoering als de strategie naar een hoger plan gebracht moeten worden. Het mbo zal goed opgeleide debiteurenbeheerders moeten opleiden en de hbo-opleidingen moeten de creditmanager voor de toekomst aanleveren.”

Bron: VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven)

__________________________________________________________________________________
Bezoek 21 maart het 10e Jaarcongres Credit Management in Hotel Houten
Met meer dan 350 professionals in credit management vindt donderdag 21 maart het 10e Jaarcongres Credit Management plaats in Hotel Houten. Laat u inspireren door best practices, rondetafelsessies en diverse presentaties rondom het thema In Search of Excellence. Voor het programma en aanmelden klikt u hier.

En… wie wint de Credit Management Award 2013?
Tijdens het 10e Jaarcongres Credit Management in Hotel Houten wordt de winnaar van de Credit Management Award 2013 bekend gemaakt. De Credit Management Award is Nederlands meest prestigieuze prijs voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van creditmanagement. Ken jij of ben jij de Credit Manager die in aanmerking komt voor de Credit Management Award 2013? Draag hem, haar of jezelf dan hier direct en eenvoudig voor. (Hier kunt u zich ook aanmelden voor het Jaarcongres.)

Gerelateerde artikelen