Bijna helft bedrijven heeft personeelsstop

Bijna de helft van alle bedrijven bespaart op zakenreizen en zakendiners en een kwart van de bedrijven is dit nog van plan. Ook heeft 45 procent een personeelsstop doorgevoerd en heeft 19 procent hier voornemens voor. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Towers Perrin.

Nog wat besparingen die uit het onderzoek naar voren komen zijn personeelsfeesten (38 procent bezuinigt hierop), het salarisbudget (30 procent) en trainingen en opleidingen (25 procent).

Suzanne Jungjohann, partner bij Towers Perrin: ‘Vanwege al deze maatregelen lopen de bedrijven het risico dat juist hun meest talentvolle medewerkers als eerste overstappen naar concurrenten. 60 procent van de ondernemingen geeft aan hierover bezorgd te zijn. Wij adviseren het geringe budget dat beschikbaar is heel selectief en gericht te investeren om juist de high performers en talenten te behouden. Daarbij valt te denken aan retentiebeloningen en specifieke opleiding- en ontwikkeltrajecten voor deze groep medewerkers. Voorwaarde daarbij is dat organisaties weten welke rollen en functies sleutelposities zijn en wie de talenten zijn.’

Ongeveer tien procent van de bedrijven overweegt zeer rigoureuze maatregelen, zoals het korten op salarissen en het verplicht laten opnemen van onbetaald verlof. Het reduceren van tien procent of meer van het personeelsbestand is bij 15 procent van de ondernemingen reeds doorgevoerd of gepland.

Gerelateerde artikelen