Bezwaar tegen milieuboetes helpt

Een kwart van alle milieuboetes waartegen bezwaar wordt gemaakt, wordt direct kwijtgescholden.

De handhaving van de regels rond milieuzones zit zo krakkemikkig in elkaar, dat maar liefst een kwart van alle milieuboetes waartegen bezwaar wordt gemaakt, direct wordt kwijtgescholden. Belangenclub voor de auto-industrie RAI Vereniging roept gemeenten op tot zorgvuldigheid.

Uit gegevens van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) die de krant opvroeg, blijkt dat een op de vier boetes direct wordt kwijtgescholden door de verkeersofficier van justitie. Nog eens 15 procent van de afgewezen bezwaren wordt door de rechter alsnog gegrond verklaard. De vereniging vindt daarom dat gemeenten hun zaken beter op orde moeten hebben bij de handhaving van de milieuzones. Mensen worden nu regelmatig onnodig opgezadeld met een boete. Milieuzones hebben zo weinig nut.

Boetes worden kwijtgescholden omdat onder meer verbodsborden niet in orde te zijn. Milieuzones zijn alleen toegankelijk voor auto's, brommers of scooters die weinig luchtvervuiling veroorzaken. In de steden Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht is zo'n zone ingesteld. Komend jaar volgen meer gemeenten.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen