Beursgenoteerde bedrijven 252 miljoen kwijt aan auditfees

De vergoedingen die de accountantskantoren afgelopen jaar aan beursgenoteerde bedrijven verdienden liepen op tot een totaal van ruim 252 miljoen euro, ruim 12 miljoen meer dan in het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit onderzoek naar de auditfees van AEX- en AMX-bedrijven door BreakThrough Solutions, waar Consultancy.nl vandaag over bericht.

Alle AEX- en AMX-bedrijven laten zich bijstaan door een Big Four kantoor. In 2015 kwam het totale bedrag aan auditfees dat Deloitte, EY, KPMG en PwC onderling mochten verdelen uit op 252,6 miljoen euro. Dat is 12,2 miljoen meer dan de 240,4 miljoen euro die AEX- en AMX-bedrijven in 2014 uitgaven aan accountancywerkzaamheden gerelateerd aan de jaarrekening. De stijging is voor een belangrijk deel te wijten aan de hogere audit fees voor Shell, Aegon en Nationale Nederlanden.

Opvallend is dat, ondanks de verplichte roulatie in accountancykantoren die recent van kracht is geworden, alle AEX- en AMX-bedrijven ervoor kiezen om zich bij te laten staan door een Big Four kantoor. BDO, Grant Thornton en Baker Tilly Berk doen in enkele gevallen mee aan tenderprocedures, maar verliezen aan het einde van de rit toch de strijd. Dit heeft volgens Vincent Knottnerus van BreakThrough Solutions te maken met de Nederlandse cultuur. “Er wordt veel waarde gehecht aan de uitstraling van een controle door een Big Four kantoor. In de ons omringende landen zijn PwC, KPMG, EY en Deloitte ook dominant, maar zijn er toch meer kansen voor middelgrote kantoren.” De vraag rijst dan ook of de regelgeving zijn beoogde effect behaalt – een belangrijk doel van de verplichte roulatie van accountantskantoren is om meer concurrentie te genereren en de dominantie van de Big Four kantoren te verminderen. “We kunnen inmiddels concluderen dat de wet- en regelgeving dit, zowel op nationaal als Europees niveau, niet heeft bewerkstelligd”, aldus Knottnerus.

• Beursgenoteerde bedrijven 250 miljoen kwijt aan audit uitgaven

Lees ook:

• Roulatie accountant lucratief voor AEX-fondsen
• Welk fonds is de echte winnaar van de accountantsroulatie 2015?

Ontdek hoe u bespaart op accountantskosten
Zijn de kosten van uw accountant ook te hoog? Kunt u tienduizenden euro’s besparen op uw audit fee? Hoogstwaarschijnlijk. Onderzoek toont aan dat er enorme verschillen zijn in de kosten van de jaarrekening. Het ene bedrijf betaalt soms wel twee keer zo veel als het andere. Na het volgen van de training Accountantskosten Besparen weet u exact hoe u uw audit fee kunt verlagen. Maak geen onnodige accountantskosten. Meld u direct aan


 

 

Gerelateerde artikelen