‘Beursgang lastig in 2019’

Bankiers en beleggers verwachten dit jaar weinig nieuwe introducties aan de Amsterdamse beurs. Dat komt door de dalende koersen en onzekerheid over de wereldpolitiek.

De financiële wereld vindt het klimaat voor beursgangen ronduit negatief, aldus het FD vanochtend. De enige mogelijke nieuwkomer is Marel, de IJslandse producent van slachtmachines voor vis en vlees. Maar of dit bedrijf voor Amsterdam kiest, is onzeker: de Londense beurs en de beurs van Kopenhagen maken ook kans. Bovendien is het niet een echte IPO, omdat  Marel al is genoteerd aan de beurs van Reykjavík en alleen een tweede notering wil.
De situatie is anders dan een jaar geleden toen Adyen, LeasePlan en B&S naar de beurs zouden gaan, maar ook laadpalenbedrijf Alfen kreeg een notering. Leaseplan zag twee keer af van zijn plannen, in de periode dat er zorgen waren over een handelsoorlog tussen China en de VS.
Ook musicalbedrijf Stage Entertainment en energiebedrijf Eneco trokken hun voornemens over een beursnotering terug. Joop van den Ende en private-equityhuis CVC verkochten Stage aan het Amerikaanse mediabedrijf Advance Publications. Eneco wil bij nader inzien een verkoop via een 'gecontroleerde veiling'.
René van Vlerken, hoofd noteringen bij Euronext, zei vorige maand op een persbijeenkomst dat hij nog wel rekent op beursgangen, maar hij noemde geen namen. 

Gerelateerde artikelen