Betalingstermijn gestegen tot 45 dagen

Betalingsmoraal bedrijfsleven verslechterd snel, vooral MKB neemt geen tegenmaatregelen.

Terwijl vorig jaar ondernemingen elkaar nog binnen een maand betaalden, is dat nu verslechtert tot 47 dagen, meldt het vandaag verschenen rapport van credit manager Intrum. Ook het percentage van de omzet dat moet worden afgeschreven is aanzienlijk hoger dan een jaar geleden: 2,6 procent in plaats van 1,5 procent. Dat betekent volgens Intrum dat jaarlijks zo'n 14 miljard euro niet terugvloeit in de economie.

“Sinds de wettelijke betalingstermijn is vastgesteld op maximaal 60 dagen lijken betalingstermijnen juist langer te worden,” zegt het rapport. Bijna de helft van de bedrijven verwacht binnen vijf jaar een nieuwe economische crisis. “Toch wordt met die verwachting door het MKB nauwelijks iets gedaan. Eén op de drie MKB-ers neemt geen maatregelen om slechte betaling bij een eventuele crisis op te vangen.” Het grootbedrijf bereidt zich daarentegen wel goed voor, meer dan 90 procent neemt maatregelen.

“De economische voorspoed lijkt bedrijven nonchalanter te maken,” zegt Reza Atighi, managing director van Intrum. “Ze zitten financieel gezien minder achter hun klanten aan en betalen zelf ook later.” Maar late betalingen zorgen voor liquiditeitsproblemen en belemmeren bedrijven in hun groei. “Vooral het percentage afschrijvingen baart mij zorgen. Dit is door een toename van 1,1 procentpunt opgelopen naar 2,6%. Een stevige indicatie dat de betalingsmoraal verslechtert,” waarschuwt hij.

(bron: Intrum)

Gerelateerde artikelen