Betalingsmoraal verloedert in hoog tempo

Facturen nog vaak handmatig verstuurd en verwerkt
Zelfstandigen blijven zitten met onbetaalde rekeningen.

De betalingsmoraal van bedrijven en consumenten verslechtert snel. Vooral zelfstandigen zagen het aantal wanbetalingen in zes maanden tijd bijna verdubbelen, blijkt uit onderzoek van Interpolis.

Waar in februari nog acht procent van de zelfstandigen aangaf dat een opdrachtgever de rekeningen niet betaalde, is dat nu al veertien procent. Dit betekent dat omgerekend zo’n 140.000 zzp’ers met onbetaalde facturen zitten.

Volgens René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis, is de toename een teken aan de wand: “We weten dat wanbetalingen regelmatig uitmonden in faillissement van de wanbetaler. Het is niet voor niets dat een ondernemer de rekeningen niet meer kan betalen. En faillissementen leiden doorgaans tot nog meer wanbetalingen en faillissementen”, waarschuwt hij.

Een wanbetaling kan ook leiden tot financiële nood bij zzp’ers: vaak hebben ze maar een beperkt aantal opdrachtgevers. Als een ervan zijn rekeningen niet betaalt, dan voelt de zzp’er dat direct in zijn portemonnee. Volgens Interpolis ziet ook het midden- en kleinbedrijf het aantal wanbetalingen oplopen, maar daar zijn geen harde cijfers van.

Gerelateerde artikelen