Betaalrisico bewoners verdubbeld in 10 jaar tijd

Door de economische crisis lopen steeds meer bewoners het risico dat ze hun huur of hypotheeklasten niet kunnen betalen. Het aantal huishoudens met een zogeheten 'betaalrisico' is in tien jaar tijd verdubbeld, van 214.000 in 2002 naar circa 510.000 in 2012.

Deze huishoudens hebben een besteedbaar inkomen dat ontoereikend is voor de netto woonlasten en de meest basale uitgaven voor levensonderhoud. Vooral huurders zitten vaker in de knel.
Betaalrisico’s in de huur- en koopsector 2002-2012
Uit onderzoek van het PBL blijkt dat in 2012 circa 384.000 huurders (13% van alle huurders) en circa 126.000 eigenaar-bewoners (3% van alle eigenaar-bewoners) een besteedbaar inkomen hadden dat ontoereikend was om de netto huur- of hypotheeklasten en de minimale kosten voor levensonderhoud te betalen. 
________________________________________________________________________
Tijdens het eendaagse seminar Credit Manager in één Dag geeft creditmanagement expert Raimond Honig inzicht in het gedachtegoed van de belangrijkste managementgoeroes ter wereld met als doel de scope van de hedendaagse Credit Manager te vergroten en te optimaliseren.
________________________________________________________________________
Deze huishoudens lopen het risico dat ze op een gegeven moment de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Een betaalrisico wil niet zeggen dat deze bewoners ook een betaalachterstand hebben. Sommige huishoudens zullen een tekort mogelijk dichten met een spaarpotje of nog verder bezuinigen op eerste levensbehoeften. Anderen zien geen mogelijkheid meer om alle rekeningen te betalen en lopen mogelijk wel een betaalachterstand op voor bijvoorbeeld huur of zorgverzekering. 
Gerelateerde artikelen