Beschuldigingen rond neergang Yarden

Hoe een directeur vermalen dreigt te worden bij de redding van een bedrijf.

De Vereniging Sociaal Verhaal heeft aangifte van meineed gedaan tegen de directeur voor uitvaartverzekeringen bij Yarden. Hij was eerst namens De Nederlandsche Bank (DNB) stille curator van die uitvaartverzekeraar. Volgens Sociaal Verhaal zou hij hebben gelogen in een getuigenverhoor in de aanloop naar een bodemprocedure over de wijziging van de voorwaarden van de naturapakketpolissen van Yarden.

Yarden had vanwege geldzorgen besloten de naturapakketpolissen aan te passen. De houders van die polissen hadden eerst recht op een volledige vergoede uitvaart, maar na de aanpassing is de verzekering nog goed voor een paar duizend euro. Die aanpassing trof 390.000 verzekerden die worden vertegenwoordigd door Sociaal Verhaal. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde eind vorig jaar in hoger beroep dat Yarden zijn naturapakketpolissen eenzijdig mocht aanpassen.

Later dit jaar begonnen de betrokken verzekerden een bodemprocedure. Die kan jaren duren en daarom zijn in de aanloop al voorlopige getuigenverhoren afgenomen. De verslagen van die gesprekken worden naar alle belanghebbenden verstuurd.

Volgens de bestuurder van Sociaal Verhaal heeft de directeur, die als curator verantwoordelijk was voor het herstelplan bij Yarden, tijdens het verhoor meermaals gelogen.

Zo zou hij haar ervan hebben beticht dat ze zelf bij Yarden wilde gaan werken. Dat zou opmerkelijk zijn omdat de bestuurder van Sociaal Verhaal in de rechtbank juist strijdt tegen de uitvaartverzekeraar. De bestuurder, die liever niet bij naam wil worden genoemd, ontkent dat stellig. Ze zegt de belangen van de verzekerden die ze vertegenwoordigt zo goed mogelijk te verdedigen. “In elke zin zitten drie leugens”, zegt de bestuurder over de getuigenis van de directeur van Yarden.

Eind juli werd bekend dat uitvaartorganisatie DELA onder voorwaarden het noodlijdende Yarden mag overnemen. De uitvaartondernemingen moeten wel een aantal crematoria en uitvaartcentra verkopen aan een andere partij, zodat er voldoende alternatieven blijven in de uitvaartbranche.

Een woordvoerder van DELA laat weten dat het bedrijf kennis heeft genomen van de publicatie van Sociaal Verhaal. Zolang het onder de rechter is doet DELA geen inhoudelijke uitspraken.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen