Benzineprijs stijgt tot boven de 2,40 euro per liter

Benzineprijs stijgt tot boven de 2,40 euro per liter
De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 gaat vandaag met meer dan 6 cent omhoog tot meer dan 2,40 euro. Dat meldt UnitedConsumers.

Bij enkele oliemaatschappijen wordt de prijs zelfs 2,45 euro per liter. De prijsstijging is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. 

Voor een liter diesel is de prijsstijging naar verwachting nog iets groter met gemiddeld 8 cent. De gemiddelde adviesprijs komt daar dan uit rond de 2,15 euro per liter. De prijzen aan de pomp stegen voor het weekend ook al flink, omdat de aardolie flink duurder is geworden.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen, die UnitedConsumers al meer dan twee decennia bijhoudt. De adviesprijs wordt vooral gevraagd bij stations langs de snelweg. Op andere plekken is tanken doorgaans nog wat goedkoper.

Waarschijnlijk blijft het niet bij de nu aangekondigde prijsstijgingen, geeft marktdeskundige Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers aan. Een liter benzine zou binnenkort zomaar meer dan 2,50 euro kunnen kosten, denkt hij. “Mijn verwachtingen waren eerder getemperd, maar dat komt nu wel dichtbij. Het zal mij niet verwonderen als die grens deze week wordt doorbroken. Dit soort stijgingen hebben we nog nooit gezien.”

Gerelateerde artikelen