Beleggers claimen 119 miljoen van ABN AMRO

De bank zou niet open zijn geweest over onderzoek naar witwassen.

Een groep institutionele beleggers stelt via een Brits claimvehikel dat zij voor 199 miljoen euro schade hebben geleden doordat ABN AMRO zijn rapportageverplichtingen heeft verzaakt. ABN AMRO zou onvoldoende hebben geïnformeerd over de status van de compliance, met name claims of rechtszaken die zich kunnen voordoen.

Dat meldt nieuwswebsite Follow the Money (FTM). De vermeende overtredingen van de bank zijn allemaal verbonden met witwaskwesties die eerder voorwerp van strafrechtelijk onderzoek waren en waarvoor de bank uiteindelijk een schikking trof. ABN AMRO ontkent nu elke aansprakelijkheid.

Quirijn Bongaerts is advocaat bij Birkway, een klein Amsterdams kantoor, en treedt op namens de vennootschap ABN Amro Investors Recovery Limited (AAIRL), gevestigd op het fiscaalvriendelijke kanaaleiland Guernsey. In de in het Engels opgestelde brief, waarop Follow the Money de hand wist te leggen, verklaart hij dat de claims van een aantal institutionele beleggers in AAIRL zijn samengebracht. Ze willen geld zien en gaan daarover graag met de bank in gesprek.

(ANP)

Gerelateerde artikelen