Belastingdruk rijkere landen loopt verder op

De belastingdruk in de rijkere landen is vorig jaar verder opgelopen, tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag bekend.

De belastinginkomsten in de lidstaten van de OESO liepen in 2013 op tot 34,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 bedroeg de belastingdruk nog gemiddeld 33,7 procent, in 2011 kwamen de belastinginkomsten overeen met 33,3 procent van de betrokken economieën. De OESO, de economische denktank van de geïndustrialiseerde landen, zag de inkomsten vorig jaar toenemen in 21 van de 30 lidstaten waarvan de cijfers beschikbaar waren.
De belastingdruk, het geheel van belastingeninkomsten ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp), nam in 2008 en 2009 af en loopt sinds 2010 weer op. Door de toename van vorig jaar liggen de belastinginkomsten bijna weer op het niveau van de piek die in 2007 werd bereikt.
De belastingen namen het sterkst toe in Portugal, Turkije, Slowakije, Denemarken en Finland. De sterkste dalingen werden geregistreerd in Noorwegen, Chili en Nieuw-Zeeland. De belastingdruk was vorig jaar met 48,6 procent het hoogst in Denemarken, gevolgd door Frankrijk (45 procent) en België (44,6 procent).
Niet alleen verschilt de belastingdruk, ook de samenstelling van de belastingen ‘varieert sterk tussen de verschillende landen’. Wel is er één steeds weerkerende trend: ‘Op de lange termijn is de belasting op toegevoegde waarde (btw) in veel landen sterk toegenomen.’
 ___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen