‘Belastingdienst maakt kantoortransformaties lastiger dan nodig’

De transformatie van leegstaande kantoren naar woningen wordt bemoeilijkt door de Belastingdienst. Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

“Uit angst voor het mislopen van btw-inkomsten ziet de fiscus het leveren van het oude kantoorgebouw en de verbouwing naar woningen als twee verschillende prestaties in plaats van één. Hierdoor dreigen veel kantoortransformaties financieel te risicovol te worden en dus niet door te gaan,” aldus de vereniging.

In 2013 besloot het ministerie van Financiën dat de levering van grond en de aanneemwerkzaamheden altijd als één prestatie moeten worden gezien als ze door dezelfde partij werden uitgevoerd. Steeds vaker krijgt NVB nu klachten van leden die met de fiscus over deze maatregel bij het transformeren van leegstaande kantoren naar woningen overhoop liggen. “Er zijn belastinginspecteurs die van deze lijn willen afwijken en de levering van de oudbouw juist wel zien als een prestatie die los staat van de aanneemwerkzaamheden”, aldus Coen van Rooyen, jurist bij NVB. Het gevolg hiervan is dat over de verbouwingswerkzaamheden nu ineens btw moet worden betaald.

Met deze maatregel wil de fiscus voorkomen dat de ‘vernieuwbouw’ van een kantoor naar een woning niet leidt tot een nieuw project in de zin van de btw. Want dan mag er, als het project als één prestatie wordt gezien, namelijk helemaal geen btw over de aanneemsom in  rekening worden gebracht. “Vandaar dat belastinginspecteurs nu steeds vaker roepen dat het ‘dan wél twee prestaties zijn’. Namelijk de levering van een oud gebouw in de overdrachtsbelasting en de aanneemwerkzaamheden in de btw”, aldus van Rooyen.

Het gevolg hiervan is volgens NVB dat veel transformatieprojecten financieel op losse schroeven komen te staan. En dat terwijl zowel het kabinet als veel gemeenten de druk op ontwikkelende partijen opvoeren om leegstaande kantoren te transformeren. “Maar zonder de nodige duidelijkheid over welke fiscale gevolgen er aan een initiatief kleven, wordt het risico te groot en blijven de kantoorpanden leeg, en de behoefte naar nieuwe bouwlocaties onveranderd groot”, stelt Van Rooyen vast. NVB wil daarom snel met de staatssecretaris in overleg om de belemmeringen voor transformaties weg te nemen.

Gerelateerde artikelen