Belastingdienst in beroep tegen uitspraak erfbelasting

De belastingdienst gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Breda, die de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook voor privévermogen wil laten gelden. Dat meldt het Ministerie van Financiën.

“De bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet is wat de wetgever betreft expliciet bedoeld voor ondernemers: de bedoeling is immers om bedrijfsopvolgingen fiscaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vooral familiebedrijven maken gebruik van deze regeling waarmee de heffing van erf- en schenkbelasting wordt beperkt”, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

De vrijstelling voor ondernemingsvermogen zou volgens de rechtbank in Breda ook moeten gelden voor privévermogen. Andere rechters waaronder de Hoge Raad stelden de Belastingdienst eerder in het gelijk. Zo oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat de vrijstelling voor ondernemers niet kon worden toegepast in andere situaties en wees de claim van onaanvaardbare discriminatie af. De Hoge Raad bevestigde deze uitspraak van het gerechtshof.

Gerelateerde artikelen