Belangstelling voor crypto’s groeit niet meer

Elf procent van het vrije beschikbare vermogen zit in digitaal geld.

Het aantal Nederlanders met cryptomunten blijft stabiel op ongeveer twee miljoen. Dat stelt marktonderzoeker Multiscope op basis van jaarlijks onderzoek onder meer dan vierduizend Nederlanders. Dat komt neer op veertien procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder die een of meerdere munten bezitten, aldus Multiscope. Zakenwebsite Business Insider schreef begin dit jaar over de toenemende handel in digitale munten (‘Beleggers stoppen weer meer geld in crypto: bitcoin beleeft topmaand in januari’).

  • cryptobeurzen in toenemende mate getroffen door onrust
  • Spaargeld naar crypto’s
  • ruim 1-op-17 Nederlanders heeft crypto

Multiscope zegt dat gemiddeld elf procent van hun vrije beschikbare vermogen in digitale munten is geïnvesteerd. De bitcoin is het meest populair, want bijna een op de tien Nederlanders heeft die cryptomunt in bezit. In totaal hebben iets meer dan 1,2 miljoen Nederlanders bitcoins. Daarna volgen digitale munten als ether, cardano, ripple en dogecoin.

Crypto: Spaargeld of lening?

Aankopen van digitale munten worden doorgaans gefinancierd uit de gewone betaalrekening. Een op de drie gebruikt spaargeld voor het kopen van crypto’s. Geleend geld wordt zeer zelden gebruikt om de munten te kopen, aldus Multiscope.

Onrust op beurzen

De cryptomarkt heeft wel geregeld te maken met flinke onrust, waaronder het ineenstorten van het grote handelsplatform FTX vorig jaar. Ook zijn de grote cryptobeurzen Coinbase en Binance aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten om het schenden van de regels voor beurshandel en misleiding van beleggers en toezichthouders.

(ANP)

Gerelateerde artikelen