Bedrijven met impact op het milieu groeien sneller

Onderzoek van Zwitserse bank laten groot voordeel zien in deze tijd.

Bedrijven met producten die een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving groeien sneller. Ze kunnen financieel aantrekkelijke portefeuilles creëren die ook positief bijdragen aan milieu en samenleving. Dit bereiken ze door deze producten af te stemmen op de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN.

Dit blijkt uit onderzoek van J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management. De Zwitserse private bank heeft een analysetool ontwikkeld, de SDG Engine, die portefeuilles creëert die zijn afgestemd op de verwezenlijking van de SDG’s.

“Het is niet gemakkelijk om snelgroeiende bedrijven te identificeren”, zegt Daniel Wild, Chief Sustainability Officer bij J. Safra Sarasin. “Historische omzetgroei is een slechte indicator voor het voorspellen van toekomstige groei. Slechts 6,3 procent van de sneller groeiende helft van de bedrijven zal de volgende vijf jaar opnieuw sterker groeien.”

De analyse van J. Safra Sarasin lijkt wel effectief te zijn in het voorspellen van toekomstige omzetgroei. De inkomsten van bedrijven met zelfs een gering portfolio aan impactvolle producten, groeien gemiddeld met ongeveer drie procent sneller dan de algemene markt. Dit groeivoordeel varieerde per productcluster, van ongeveer één procent voor ecosysteembescherming en groene gebouwen tot meer dan vier procent voor innovatieve financiële toepassingen.

“Hoewel sommige verschillen klein lijken, accumuleren ze in de loop van de tijd tot aanzienlijke voordelen”, vervolgt Daniel Wild. “Een bedrijf waarvan de volledige productportefeuille gewijd is aan de bescherming van ecosystemen zou zijn inkomsten jaarlijks met 2,7 procent sneller laten groeien dan de markt. Over een periode van tien jaar zou deze groei ertoe leiden dat het bedrijf een derde groter is dan zijn concurrenten.”

De gemiddelden binnen ieder productcluster verhullen aanzienlijke verschillen in tijd en bedrijven. Zo is het Italiaanse infrastructurele energiebedrijf Snam, waarvan dertien procent van de inkomsten als impactvol wordt beschouwd, de afgelopen vijf jaar met 5,6 procent per jaar gegroeid. Dat is sneller dan de groei van bredere markt met 3,7 procent. Drax, een Britse onderneming die 100 procent duurzame energie levert, is met 11,5 procent per jaar gegroeid.

Gerelateerde artikelen