‘Bedrijven met goed risicomanagement blijven makkelijker financieel gezond’

Bedrijven met een volwassen risicomanagementsysteem (Risk Maturity) reageren veerkrachtiger op incidenten en blijven makkelijker financieel gezond. Dat blijkt uit het jaarlijkse Aon Risk Maturity Index Insight Report, een samenwerking van Aon Global Risk Consulting en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Het is de vierde editie van het onderzoek.

De Risk Maturity Index is ontwikkeld om bedrijven beter inzicht te geven in de relatie tussen hun risicomanagement en hun financiële prestaties. Uit het rapport van 2015 blijkt opnieuw dat goed risicomanagement leidt tot stabiele en veerkrachtige bedrijven die financieel beter presteren. Het rapport toont onder meer aan dat een hogere Risk Maturity Rating meestal samengaat met een lagere volatiliteit van de aandelenkoers en een grotere veerkracht van de aandelenkoers na bijvoorbeeld een grote daling van belangrijke valuta’s of grondstofprijzen.

Risico’s onderling verbonden

Organisaties die hun belangrijkste risico’s kwantificeren, bijvoorbeeld met behulp van een scenario- of impactanalyse, krijgen beter inzicht in hun risicoprofiel. Als ze op basis daarvan hun risicotolerantie weten te verbeteren, geeft dat uiteindelijk ook een impuls aan het bedrijfsresultaat. De impact van een incident is daarbij leidend – de kans erop is van secundair belang. “Een extra factor is dat risico’s in het huidige economische en geopolitieke landschap steeds meer onderling verbonden zijn,” aldus Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting. “Daarom is het zaak voor organisaties om die verbondenheid te begrijpen en door te vertalen in hun risicomanagement.”

Scenario’s uitwerken

Het uitwerken van een set ‘worst case’ scenario’s kan helpen om de schade bij incidenten beperkt te houden. “Het is belangrijk om zo’n set paraat te hebben ter aanvulling op het gangbare risicoregister,” aldus Van den Doel. “Vergelijkbare bedrijven of bedrijven met vergelijkbare risico’s kunnen daarbij als voorbeeld dienen.”

• 2015 Aon Risk Maturity Index Insight Report

____________________________________________________________________________________
Tijdens de opleiding Risicomanagement ontdekt u in vijf dagen alle facetten van integraal risicomanagement. Na afloop scant u uw organisatie op risico’s en stelt u een praktisch en toepasbaar beheersplan op. Verstevig groei en waarborg continuïteit. Meld u direct aan.
____________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen