Bedrijven krijgen 10 miljard euro aan rekeningen niet betaald

Bedrijven bezorgen elkaar een jaarlijkse schadepost van rond de 10 miljard euro doordat rekeningen niet worden betaald. Het Nederlands bedrijfsleven realiseert een jaaromzet van rond de 1.550 miljard euro. Het grootste deel, ongeveer driekwart, betreft leveringen tussen bedrijven (business-to-business), zowel binnenlands als via export.

Een deel hiervan leveren bedrijven op krediet, waarbij er een risico bestaat dat er nooit betaald wordt. Deze schadepost is niet gering en komt uit op een jaarbedrag van 10 miljard euro  dat moet worden afgeschreven. Op de totale omzet scheelt dit gemiddeld bijna 0,9% marge, zo blijkt uit berekeningen van ING Economisch Bureau.
Niet-betaalde rekeningen lopen binnen Nederland al in de miljarden
Het economisch klimaat verbetert al enige kwartalen, maar is nog verre van florissant. Ook het aantal faillissementen is dalende, maar bevindt zich nog altijd op een relatief hoog niveau. Hiermee samenhangend bestaat het risico op laat of zelfs niet betalende afnemers, wat voor bedrijven soms tot een beduidend hoger dan verwachte schadepost kan leiden.
__________________________________________________________________________________
Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u als Credit Manager sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. 
__________________________________________________________________________________

Het risico op niet-betaling ontstaat wanneer bedrijven leveren op krediet. Het verkopen op krediet helpt een bedrijf vaak eerder aan business en biedt de mogelijkheid een duurzame relatie met de afnemer op te bouwen. Het leveren op krediet behelst echter ook een bepaald risico en legt beslag op schaars (werk)kapitaal. Uiteindelijk moet gemiddeld 2,2% van het uitstaande debiteurensaldo worden afgeschreven. Alleen al voor de verkopen binnen Nederland betekent dit op jaarbasis een niet geïnd bedrag van circa 6 miljard euro. Aan exportzijde bedraagt dit naar schatting 4 miljard euro.
 
Gerelateerde artikelen