Bedrijven investeerden meer toen de zomer afliep

De omstandigheden om te investeren zijn minder ongunstig

Bedrijven hebben in augustus 6,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in transportmiddelen zoals vrachtwagens, personenauto’s en vliegtuigen en in gebouwen en infrastructuur werd meer geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juli namen de bedrijfsinvesteringen met ruim drie procent toe.

  • omstandigheden voor investeringen beter dan 2 maanden geleden
  • jaar-op-jaardaling goederenexport omgeslagen in groei
  • industrie minder positief over orderpositie

De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiële markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn volgens het CBS niet gecorrigeerd voor werkdagen. Augustus had dit jaar echter evenveel werkdagen als vorig jaar. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Minder ongunstige omstandigheden

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in oktober minder ongunstig zijn dan in augustus. Dit komt vooral doordat de jaar-op-jaardaling van de goederenexport omsloeg in een jaar-op-jaargroei en de stijging van de beurskoersen groter was. Het oordeel van de industrie over de orderpositie was echter minder positief. (ANP)

Meer over de omstandigheden om te investeren

Gerelateerde artikelen