Bedrijven betalen rekeningen steeds stipter, overheid steeds slechter

Nederlandse bedrijven zijn hun rekeningen sneller gaan betalen. Dit gebeurde in het derde kwartaal van 2015 na gemiddeld 42,3 dagen. Dat blijkt uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Daarmee is opnieuw een record gebroken sinds het begin van de metingen in 2002. De kloof tussen het bedrijfsleven en de (semi)-overheid wordt wel steeds groter als het gaat om het tijdig betalen van facturen.

Frans van den Heuvel, Research & Learning bij Graydon: ‘Het nieuwe record van 42,3 dagen is het gevolg van een toename van vertrouwen bij Nederlandse ondernemers. Dat heeft ervoor gezorgd dat ondernemers konden beschikken over meer liquiditeit en dus sneller in staat waren hun financiële verplichtingen te voldoen. Bovendien zien we dat bedrijven die beschikken over een goed credit management ervoor kunnen zorgen dat betalingsafspraken met hun klanten beter worden nageleefd.’

Positieve verwachting

De nieuwe verbetering van het betaalgedrag is veelbelovend voor het laatste kwartaal van 2015. In het derde kwartaal neemt het betaalgedrag traditioneel af ten opzichte van het vorige kwartaal, dat is nu niet het geval. Frans van den Heuvel: ‘Integendeel, omdat we ten opzichte van het vorige kwartaal juist een verbetering zien, durf ik wel te voorspellen dat we ook in het laatste kwartaal een verdere afname zullen waarnemen.’
 
Uit de barometer betaalgedrag van Graydon blijkt echter dat de trend van sneller betalen niet terug te zien is bij de overheid en de semi-overheid. Daar waar in alle branches een beter betaalgedrag te zien is in vergelijking met een jaar eerder, laat de (semi)overheid een alsmaar slechter betaalgedrag noteren. Ook in vergelijking met vorig kwartaal verslechtert het betaalgedrag. ‘De overheid stond al niet bekend als een snelle betaler en in plaats van een verbetering blijkt uit onze nieuwe studie dat de overheid – in vergelijking met vorig jaar – nog een dag langer is gaan doen over het voldoen van haar rekeningen. De overheid staat bekend als een betrouwbare relatie om zaken mee te doen, toch is het raadzaam om vanaf het begin goede afspraken te maken over het hanteren van de (wettelijke) betaaltermijn. De kans dat je factuur daadwerkelijk betaald wordt is bij de overheid misschien wel groter, maar de zekerheid dat dit veel te laat gebeurt inmiddels ook,’ aldus Frans van den Heuvel.

Zakelijke dienstverlening en landbouw snelste betalers

Facturen in de zakelijke dienstverlening worden met 38,5 dagen het snelst voldaan. De landbouw volgt met 38,6 dagen op de voet. Naast de overheid als negatieve uitschieter, blijven de transportsector en de chemie branche met ruim 44 dagen achter met het betaalgedrag.
 
• Graydon Studie Betaalgedrag Q3 2015

Gerelateerde artikelen