Bedrijven betalen facturen iets sneller

Bouwers wachten gemiddeld 75 dagen voordat Rijk betaalt voor werk
Nederlandse bedrijven betaalden tijdens het eerste kwartaal van 2016 hun facturen bijna drie dagen sneller dan in dezelfde periode vorig jaar. Uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat de gemiddelde factuur na 40,7 dagen betaald is. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van vorig kwartaal.

Facturen in sector Transport en Logistiek wachten met 43 dagen het langst op betaling, de sector is niet alleen koploper maar laat ten opzichte van dezelfde kwartalen in de voorgaande jaren een verslechtering zien als het gaat om het betalen van facturen.

IT & Communicatie koploper in snel betaalgedrag

De verbetering in betaalgedrag is in nagenoeg alle sectoren te zien. In de IT & Communicatie worden facturen het snelst betaald. De sector betaalt met 37,9 dagen ruim 2 dagen sneller dan het landelijk gemiddelde. De Zakelijke Dienstverlening (38,6 dagen) en de Gezondheids- en Welzijnszorg (38,8 dagen) voeren mee de top aan.

Toch ziet Graydon bij de laatstgenoemde, Gezondheids- en Welzijnszorg, het betaalgedrag slechter worden ten opzichte van een jaar geleden. In sterkere mate is dit ook bij de sector Transport en Logistiek te zien. In deze branche laten facturen gemiddeld 43 dagen op zich wachten. Dat is 1,5 dag langer dan een jaar geleden. “We weten dat in deze sector de marges flink onder druk staan,” zegt Hans-Peter Vloemans, Group Director Marketing Information, “en we zien ook dat in het afgelopen kwartaal het aantal starters in vergelijking met een jaar eerder verdubbeld is. Dat zorgt uiteraard voor een toenemende concurrentie en met de lage marges in ogenschouw leidt dit tot een alsmaar slechter betaalgedrag.“

Facturen in Zeeland worden het snelst betaald

Op provinciaal niveau is te zien dat de beste betalers zich nog steeds in de provincie Zeeland bevinden. In deze provincie kennen facturen een gemiddelde betaaltijd van 39,6 dagen. Dat is net iets langzamer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zeeland wijkt daarmee af van alle andere regio’s die allemaal een verbeterd betaalgedrag laten zien dan een jaar eerder. De traagste betalers bevinden zich in de provincie Limburg (41,3 dagen) en Noord-Brabant (41,2 dagen). Vorig jaar voerde de provincie Groningen nog de lijst aan als het gaat om trage betalers, maar inmiddels worden facturen daar een dag sneller betaald en komt de provincie met 40,9 dagen op de vijfde plaats op de ranglijst van snelle betalers.

• Graydon: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven 2016

Gerelateerde artikelen