Bedrijven beducht voor groeiende sociale risico’s

Nederland was een van de weinige landen waar sociale stabiliteit toenam.

Stijgende kosten voor levensonderhoud vergroten sociale risico’s wereldwijd. Nederland hoort tot de weinige landen waar de sociale risico’s juist afnamen. Dat blijkt uit de Social Resilience Index (SRI) van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Toenemende sociale risico’s en onrust hebben aanzienlijke gevolgen voor de economie, stelt Allianz Trade. “Sociale onrust schrikt investeerders af”, aldus Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. “We denken dat deze negatieve trend doorzet.”

De verzekeraar meet economische en sociale veerkracht aan de hand van twaalf indicatoren, zoals arbeidsparticipatie, politieke stabiliteit, inkomensongelijkheid of vertrouwen in de overheid. Allianz Trade onderzocht ze in 185 landen.

In vergelijking met 2021 daalde de index dit jaar met 2,1 punten. Niet alleen nemen wereldwijd de sociale risico’s toe, ook is de kloof tussen geavanceerde economieën en opkomende markten verder vergroot, zo geeft het onderzoek aan.

Denemarken staat op de Social Resilience Index op de eerste plaats, gevolgd door Finland en Zwitserland. Nederland komt de top 10 binnen. Van de westerse landen laat Nederland de grootste verbetering zien. Dat komt volgen Allianz Trade vooral door de ruimhartige steunpakketten van de Nederlandse regering.

Een nieuwe bedreiging voor sociale veerkracht is volgens Allianz Trade de opkomst van kunstmatige intelligentie. “Het kan leiden tot aanzienlijk verlies van werkgelegenheid”, zegt Geeroms. “Natuurlijk biedt het ook mogelijkheden. Maar zelfs geavanceerde diensteneconomieën zullen een tandje bij moeten zetten om de technologische versnelling bij te benen.” (ANP)

Neem zelf een kijkje in de Social Resilience Index

Gerelateerde artikelen