Bedrijfspost verzenden wordt duurder (… of minder vaak)

Hogere kosten voor bedrijfspost

PostNL heeft aangekondigd dat de bezorging van zakelijke post vanaf 1 januari 2025 zal veranderen. Waar zakelijke post momenteel binnen 24 uur wordt bezorgd, zal dit vanaf volgend jaar binnen twee dagen gebeuren. Deze verandering is een strategische stap van PostNL om de postbezorging betaalbaar te houden in het licht van dalende postvolumes en stijgende arbeidskosten. Dat meldt het ANP.

  • PostNL bezorgt zakelijke post binnen twee dagen
  • Verandering door dalende volumes, stijgende kosten.
  • Optie voor snellere bezorging tegen hoger tarief.

De beslissing om de bezorgtijd te verlengen is ingegeven door de afname van het aantal te bezorgen poststukken en de stijgende kosten van arbeid. Deze factoren hebben de marges van PostNL aanzienlijk onder druk gezet. Het bedrijf ziet het verlengen van de bezorgtijd als een noodzakelijke maatregel om de kosten te beheersen en de dienstverlening duurzaam te houden.

Voor organisaties die hun zakelijke post sneller dan binnen twee dagen bezorgd willen hebben, blijft de mogelijkheid bestaan om tegen een hoger tarief een snellere bezorgdienst te kiezen

De ondernemingsraad van PostNL heeft onlangs een positief advies uitgebracht over deze maatregel. Dit advies was een belangrijke stap in het definitief maken van de beslissing. PostNL had de wijziging eerder dit jaar al aangekondigd, maar deze is nu pas officieel bevestigd. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Mogelijke toekomst

Hoewel de bezorgtijd voor zakelijke post nu naar twee dagen gaat, overweegt PostNL om in de toekomst ook de bezorgtijd voor normale brievenbuspost te verlengen naar drie dagen. Dit zou echter een wijziging in de postwet vereisen, en voorlopig blijft de bezorging van normale post binnen één dag, vijf dagen per week.

Financiële bijdrage overheid

PostNL heeft ook een financiële bijdrage van de overheid gevraagd om de teruglopende postvolumes op te vangen. CEO Herna Verhagen benadrukte dat naast de aanpassing van het servicekader, een financiële bijdrage nodig is om de stabiliteit te waarborgen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Opties

Voor organisaties die hun zakelijke post sneller dan binnen twee dagen bezorgd willen hebben, blijft de mogelijkheid bestaan om tegen een hoger tarief een snellere bezorgdienst te kiezen. Dit biedt flexibiliteit voor bedrijven die afhankelijk zijn van snellere postbezorging.

 

Gerelateerde artikelen