Bedrijfsleven moet blikprobleem oplossen

Coalitie wil dat bedrijfsleven zorgt voor minder blik op straat, anders gaat er statiegeld komen.

Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen per 2022 statiegeld op blikjes, tenzij het bedrijfsleven ervoor zorgt dat er minder blik in zwerfafval terechtkomt. De drie roepen het kabinet op een wet voor te bereiden die statiegeld op blik regelt. Zo'n wet willen de partijen achter de hand hebben. Ze geven het bedrijfsleven een laatste kans om het aandeel blik in zwerfafval fors terug te brengen.

Mocht dat niet lukken, kiest de partij nu wel voor statiegeld. Hoewel de VVD vasthoudt dat statiegeld op blik veel te ver gaat, is er brede steun voor het voorstel in de Tweede Kamer. De linkse oppositiepartijen zullen het CDA, D66 en ChristenUnie aan een meerderheid helpen. Ze hebben in het verleden al eerder aangegeven statiegeld op blikjes te steunen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft haar zorgen ook al geuit over het feit dat er steeds meer blik op straat belandt. Eerder kondigde ze al aan begin volgend jaar een knoop door te hakken op de vraag of er op kleine flesjes statiegeld moet komen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen