Banken VS mogen geen eigen aandelen kopen

Federal Reserve verbiedt inkoop eigen wegens onzekerheid over economisch herstel.

De Federal Reserve heeft het grote Amerikaanse banken tot en met september verboden om hun aandeelhouders te belonen door eigen aandelen in te kopen. Die beslissing volgt op een stresstest van Amerikaanse banken. Die wees weliswaar uit dat de financiële concerns ook in het ergste crisisscenario overeind blijven, maar wegens onzekerheid over economisch herstel moeten banken voorzichtig omspringen met hun kapitaal.

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, voerde naast de jaarlijkse stresstest ook een analyse uit over de gevolgen van de coronapandemie voor grote banken. In het somberste scenario zouden de 34 onderzochte banken samen 700 miljard dollar verliezen door nooit terugbetaalde kredieten. Bij de meeste banken zou de kapitaalpositie ruimschoots voldoende zijn om die klap op te vangen, maar sommige kredietverstrekkers zouden wel erg dicht bij de ondergrens komen.

Wegens die onzekerheid moeten banken voldoende eigen geld in de kas houden. Naast het verbod op aandeleninkoopprogramma's, mogen banken van de Fed voorlopig ook hun dividend niet verhogen. Of ze een deel van hun winst mogen uitkeren, hangt er ook vanaf of ze voldoende winst hebben geboekt. Veel Amerikaanse banken gaven eerder al aan hun inkoopprogramma's te staken.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen