Banken: voldoende mogelijkheden verduurzaming

Huizenkopers die hun woning willen verduurzamen hebben voldoende mogelijkheden voor de financiering. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) i

De NVB bestrijdt dat. Banken bieden volgens de branchevereniging voldoende ruimte om hiervoor geld te lenen binnen de hypotheek. De branchevereniging wijst erop dat maar weinig mensen gebruikmaken van de mogelijkheid om meer te lenen voor verduurzaming. ,,Voor de meeste klanten is het dan ook helemaal niet nodig om 106 procent te lenen. Daarbij bieden de meeste banken deze mogelijkheid wel aan en hebben banken die dat niet doen andere mogelijkheden.”

Volgens de VEH leent een kwart van de hypotheekverstrekkers niet de toegestane 106 procent van de woningwaarde uit als kopers met dat geld hun huis energiezuiniger willen maken. Nog eens 30 procent doet dat wel, maar verhoogt dan de rente.

VEH onderzocht hoe 31 geldverstrekkers met de verduurzaming van woningen omspringen. Acht daarvan, waaronder grote partijen als ING en Aegon, staan het niet toe om meer te lenen voor het energiezuinig maken van een huis. Negen anderen, waaronder SNS, geven wel een hogere hypotheek, maar met een renteopslag. ,,Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant'', moppert Nico Stolwijk van VEH.

VEH stuurt een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook roept de vereniging banken op hun leven te beteren.

Volgens de Volksbank, waar SNS deel van uitmaakt, heeft de renteopslag niet te maken met het verduurzamen van woningen. De bank hanteert een tarief voor hypotheken tot 100 procent van de woningwaarde en één voor erboven. ,,We zien wel dat het raar is dat verduurzamen een van de weinige manieren is om nog meer dan 100 procent te lenen, terwijl dat dan meer kost'', geeft de zegsman aan. De Volksbank kijkt of het mogelijk is om dat te veranderen.
 

Gerelateerde artikelen