Banken maken beperkt gebruik van herclassificatie

Tot nu toe hebben de meeste financiële instellingen nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om financiële instrumenten te herclassificeren. Dit concludeert de Europese koepel van beurstoezichthouders CESR op basis van eigen onderzoek, meldt Accountant.nl

In oktober gaf de IASB toe aan de druk van banken en de politiek om herclassificatie van financiële instrumenten toe te staan. Een deel van de bezittingen kan nu worden overgebracht naar een andere asset class en hoeft dan niet meer op fair value te worden gewaardeerd.

Maar uit het onderzoek van de CESR blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte financiële instellingen bij het opstellen van de derdekwartaalcijfers geen gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid:

Daarnaast geeft de CESR, naar aanleiding van een verzoek van de Europese Commissie, in het rapport haar zienswijze op een drietal onderwerpen die verband houden met de verslaggeving van financiële instellingen: fair value, embedded derivatives en impairment of available-for-sale items.

Ook doet de CESR de aanbeveling aan de International Accounting Standards Board (IASB) om een formele procedure in het leven te roepen om in uitzonderlijke omstandigheden snel aanpassingen te kunnen doen aan de regelgeving.

Gerelateerde artikelen