Banken krijgen concurrentie op hypotheekmarkt

Op de hypotheekmarkt ondervinden banken steeds meer concurrentie van andere partijen, bijvoorbeeld pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen.

Dit soort zogeheten schaduwbanken of regiepartijen zijn nu al goed voor ruim 10 procent van de markt, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau IG&H.
Recent maakte onder meer MUNT Hypotheken een sterke opmars door. Andere bekende schaduwbanken zijn bijvoorbeeld Hypotrust, Syntrus Achmea, HQ Hypotheken. Het is volgens IG&H voor het eerst dat het belang van deze partijen goed in kaart wordt gebracht.
“Regiepartijen zijn momenteel in trek omdat zij het voor beleggers gemakkelijk maken om in te stappen in de aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt. De investeerder levert het kapitaal en de regiepartij verzorgt de rest”, zegt Michiel Elich, partner bij IG&H. “Onze verwachting is dat het belang van de regiepartijen in de markt verder zal toenemen.”
De concurrentie op de hypotheekmarkt, of eigenlijk het gebrek daaraan, is al langer een heikel punt. Banken zouden hierdoor hoge marges kunnen rekenen, was een veel gehoorde klacht. Maar bij een recente meting door de Vereniging Eigen Huis (VEH) bleek dat banken hun rentemarges fors aan het terugschroeven zijn. Volgens VEH is dat een reactie op de nieuwe concurrentie.
Rabobank is volgens het onderzoek van IG&H nog steeds de grootste hypotheekverstrekker, gevolgd door ABN AMRO en ING. Dochtermerken als Obvion en FGH van Rabobank zijn in de peiling apart van elkaar beschouwd.
Uit de studie komt verder naar voren dat de omzet in de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal met ruim 30 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal was een forse stijging zichtbaar. Er werden vooral meer hypotheken overgesloten en de gemiddelde hypotheeksom lag ook een stuk hoger.
In juni was er volgens IG&H een piek zichtbaar doordat mensen nog wilden profiteren van oude regelgeving, die tot 1 juli gold. Met ingang van die datum is onder meer het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis verlaagd.
(ANP)

Gerelateerde artikelen