Banken betaalden dit jaar recordbedrag aan boetes

Het was voor de banken een echt recordjaar, 2014, al hadden ze dat graag anders gezien. Het totale bedrag dat de banken dit jaar gedwongen werden aan boetes en schikkingen te betalen was meer dan $56 miljard, berekent de Financial Times vandaag- een nieuw hoogte- dan wel dieptepunt.

Volgens de sector zelf is een en ander te wijten aan ‘kosten vanwege reeds lang opgeloste kwesties’, aan de crisis en aan ‘boete-inflatie’ bij de betrokken toezichthouders. En inderdaad, de gemiddelde boetes die de Britse Financial Conduct Authority uitdeelde waren dit jaar gemiddeld vijf maal zo hoog als die van vorig jaar, namelijk ruim 3 miljoen pond tegen 600.000 in 2013.

De grootste schikking werd betaald door Bank of America in de VS, die $16,6 miljard (!) afdroeg vanwege misleiding van investeerders in securities op basis van slechte hypotheken. De Amerikaanse overheid liet daar zien dat deze niet van plan was de financiële wereld geheel straffeloos weg te laten komen met hun kwalijke rol in de grote crisis van 2008. En dat het toezichthouders ernst is in hun streven om banken ‘netter’ te laten werken, moge blijken uit de totaal $4,3 miljard aan boetes, uitgedeeld aan banken als UBS, Royal Bank of Scotland, HSBC, JPMorgan Chase, Citigroup en BofA vanwege het onderling manipuleren van Forex-rentetarieven. De bank die het hardst om de oren geslagen werd is BNP Paribas, dat in de VS een boete kreeg van $8,9 miljard vanwege overtreding van de wet in hun handel met Soedan, Iran en Cuba.

Mark Carney, bestuurder van de Bank of England, concludeert dat het feit dat er steeds weer nieuwe schandalen aan het licht komen betekent dat je niet langer kunt beweren dat het gaat om enkele rotte appels: “Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een rotte mand!”

Meer details over de boetes van 2014 via de FT van 30 december. In de VS maakt het Department of Justice zich volgens de NYT op om ook Morgan Stanley te laten boeten voor hun inmiddels gebleken forse rol in de sub-prime hypothekenwindhandel.

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen