Balanstotaal van banken gekrompen met twee procent

Een kleinere balans bij een bank is niet per definitie een slecht teken.

Het balanstotaal van de dertien grootste banken van Nederland is met twee procent gekrompen. Waar de balans van ING ten opzichte van 2020 nog met drie procent toenam naar 968 miljard euro, nam de balans van de vier banken daaronder juist af.

  • ING heeft zijn marktaandeel vergroot ten opzichten van RABO en ABN AMRO
  • Bij ABN AMRO valt de krimp te verklaren door het afbetalen van schulden inzake een noodfonds van de ECB
  • NN Bank, NIBC, Triodos, Van Lanschot, Aegon, Achmea en Bunq hebben samen een marktaandeel van vijf procent

Dat meldt de nieuwssite Banken.nl.Het balanstotaal van BNG Bank en NWB Bank daalden respectievelijk zelfs met 30 en 32 procent.  Het balanstotaal van Rabobank, de op een na grootste bank, daalde met één procent naar 628 miljard euro. ABN AMRO heeft zijn balanstotaal zien afnemen met vier procent.

Krimp van de balans is niet altijd slecht nieuws

Volgens Banken.nl is een afname van het balanstotaal niet altijd slecht nieuws. De afname van het balanstotaal heeft bij ABN AMRO vooral te maken met het terugbetalen van de TLTRO’s een soort noodfinancieringsfonds van de ECB ten tijde van de coronacrisis. Het balanstotaal van ABN AMRO is dus afgenomen omdat de bank zijn uitstaande schulden deels heeft afbetaald.

De verschuivingen bij de drie grootbanken hebben ertoe geleid dat ING zijn marktaandeel ten opzichte van voorgaande jaren heeft vergroot. ABN AMRO verliest juist een procentpunt. Samen beheren ze de drie grote banken 84 procent van de totale assets van de dertien grootste banken.

Onbekende banken zijn veel groter dan merken Volksbanken, Triodos en Bunq

Op gepaste afstand volgen BNG Bank en NWB Bank. De vierde en vijfde bank van Nederland richten zich hoofdzakelijk op maatschappelijke instellingen, waaronder gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen. Door het ontbreken van particuliere klanten. Hierdoor genieten de banken minder naamsbekendheid, maar ze zijn wel aanzienlijk groter dan de bekendere namen zoals de Volksbank, Triodos en Bunq.

Opvallend is echter wel dat deze maatschappelijke banken qua balanstotaal behoorlijk hebben ingeleverd (30 en 32 procent). In het geval van BNG Bank is dat voornamelijk te verklaren aan de hand van een waardedaling van zijn portfolio hedge accounting (-22 miljard). Ook worden de percentages berekend ten opzichte van 2020; voor beide banken een piekjaar was qua balanstotaal, waardoor het beeld enigszins is vervormd.

De Volksbank – opererend met de labels ASN Bank, RegioBank, SNS en BLG woning – eindigt zoals elk jaar op de zesde plek. Wel is de Volksbank met een totaalbalans van 73 miljard met afstand de vierde consumentenbank van Nederland. NN Bank (€24 miljard) en NIBC (€23 miljard) volgen op respectievelijk de zevende en achtste plek.

Verschuiving in de ranking vindt plaats in de achterhoede van de banken

Waar de top acht ongewijzigd is gebleven, zijn er bij de overige banken wel wat verschuivingen terug te vinden. Zo is Aegon (Knab) twee plekken gestegen, en daalde Triodos evenveel plekken. Net zoals vorig jaar eindigt Van Lanschot Kempen met een balanstotaal van 17 miljard euro tussen Aegon en Triodos in.

Achmea eindigt met een balanstotaal van 14 miljard euro op de twaalfde plek. Nieuw in de lijst is Bunq. De online bank eindigt met het balanstotaal van 2 miljard euro op de dertiende plek. NN Bank, NIBC, Triodos, Van Lanschot, Aegon, Achmea en Bunq zijn samen goed voor vijf procent van de Nederlandse bancaire markt.

Lees ook:

Dit zegt De Nederlandsche Bank (DNB) over financiële risico’s bij banken

Impact van onrust bij buitenlandse banken op de economie

Gerelateerde artikelen