Atradius: wereldeconomie herstelt dit jaar volledig van crisis

Atradius rekent er nu op dat de wereldeconomie dit jaar met 6,2 procent groeit.

De wereldeconomie herstelt dit jaar volledig van de grote economische terugval van coronajaar 2020. Dat verwacht Atradius. Dat komt volgens de kredietverzekeraar onder meer doordat de vaccinatiecampagne in een groot deel van de wereld op gang is gekomen.

“De vooruitzichten op herstel zien er goed uit dankzij een stijgende consumptie en fiscale stimuleringsmaatregelen”, zegt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De stijgende inflatie is wel een signaal dat er aan de aanbodzijde problemen zijn die moeten worden opgelost.” Atradius rekent er nu op dat de wereldeconomie dit jaar met 6,2 procent groeit en dat is meer dan een half jaar geleden werd voorspeld.

De kredietverzekeraar schat dat de Nederlandse economie in 2021 met 3 procent groeit. Atradius wijst wel op een aantal zaken die de verwachte economische ontwikkeling in de weg kunnen staan. Zo verwacht het bedrijf dat de faillissementen in de tweede helft van dit jaar zullen toenemen. “Daarnaast hebben bedrijven te maken met stijgende prijzen door onder andere problemen in toeleveringsketens en het aantrekken van personeel”, aldus Atradius. Ook moeten Nederlandse bedrijven voldoende financiering aantrekken om te kunnen blijven groeien.

In de prognose gaat Atradius ervan uit dat overheden de coronapandemie onder controle kunnen houden. Nieuwe mutaties van het virus zouden groei kunnen remmen.

Gerelateerde artikelen