ASML kampioen rapporteren

In Nederland is ASML het snelst met de rapportage van de financiële jaarresultaten en de gecontroleerde jaarrekening (publicatie op 15 januari, jaarverslag op 23 januari). Een goede tweede is Philips, hoewel het bedrijf er dit jaar vijf dagen langer over deed dan een jaar eerder.

De gedeelde derde plaats is voor SBM Offshore en KPN, dat dit jaar de financiële jaarresultaten 9 dagen sneller bekendmaakte en het jaarverslag 11 dagen eerder beschikbaar had. Uit de jaarlijkse BPM International Close Cycle Rankings blijkt dat de Nederlandse AEX-fondsen dit jaar maar marginaal sneller zijn geworden en de trend van de laatste jaren moeilijk kunnen volhouden.

Achttien bedrijven, waaronder AkzoNobel en BAM Groep, wisten hun rapportage te versnellen. Hier stond tegenover dat zeven fondsen, waaronder Philips, DSM, Tom- Tom, Randstad, Wereldhave, Aegon en Fortis, veel later met de cijfers naar buiten kwamen, waardoor het gemiddelde van de AEX-fondsen slechts marginaal verbeterde ten opzichte van vorig jaar.

Als de vertraging van Fortis buiten beschouwing wordt gelaten, is er sprake van een verbetering van 1 dag. De close cycle-resultaten worden door het financieel management gezien als een belangrijke publieke benchmark. De snelheid van het afsluitproces wordt direct in verband gebracht met de kwaliteit van de financiële processen en systemen in de organisatie.

Norvartis International blijft de Europese leider in de close cycle-processen. Het publiceerde de gecontroleerde jaarcijfers, inclusief volledig jaarverslag en SEC-rapportages op 29 januari 2009. Astra Zeneca is een goede tweede met eveneens de jaarcijfers op 29 januari, terwijl de SEC-rapportages op 17 maart werden gedeponeerd.

Gerelateerde artikelen