Apple wordt automerk met hulp van Koreaanse fabrikant

Samenwerking helpt om veranderingen te benutten, zegt Nederlandse strategieprofessor.

De Amerikaanse techonderneming Apple is dicht bij een deal met de Koreaanse automaker Hyundai-Kia over de productie van een autonoom elektrisch voertuig van het Apple-merk. De auto moet worden gemaakt in de Kia-assemblagefabriek in de Amerikaanse staat Georgia, vertellen bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Er wordt al jaren gespeculeerd dat Apple zich op de autobusiness zal storten. De Apple Car zou in 2024 in productie moeten gaan, maar volgens bronnen rondom de gesprekken tussen Apple en Hyundai-Kia kan de auto ook langer op zich laten wachten. Het is ook niet zeker dat het komt tot een samenwerking met de Koreanen. Ook is niet duidelijk of Apple alleen met Hyundai-Kia spreekt of ook deals met andere automakers nastreeft.

Apple staat bekend om geheimzinnigheid over nieuwe producten en samenwerkingen. Eerder kwam Hyundai-Kia al met een bericht dat het gesprekken voerde met de techreus. Die verklaring werd daarop deels ingetrokken. Mogelijk dat de Koreanen een tik op de vingers kregen van Apple.

Onlangs noemde adjunct-hoogleraar Corporate Strategy Martijn Rademakers op FM.nl de stap van Apple logisch. “Bedrijven raken steeds afhankelijker van elkaar en sectoren zijn meer en meer elkaar verweven. Dat komt door voortdurende specialisatie in vrijwel alle sectoren. Dat roept de noodzaak op om samen te werken, omdat je niet alles meer alleen kan.”

“Delen van kennis binnen en tussen verschillende vakgebieden, sectoren en landen leiden weer tot nieuwe specialisaties. Die helpen om veranderingen in gang te zetten, te versnellen en te benutten.”

Apple heeft zijn personeel en leveranciers in 2018 nog eens goed duidelijk gemaakt dat het juridische stappen zet bij het lekken van informatie over toekomstige plannen. Afgelopen jaar zou het bedrijf bijna dertig ‘lekkers’ hebben gepakt.

 

 

 

Gerelateerde artikelen