Apple start ontwikkeling van 6G-netwerk

Recente innovatie van 5G is over tien jaar alweer verouderd.

Techbedrijf Apple neemt ingenieurs in dienst voor de ontwikkeling van het toekomstige draadloze 6G-netwerk. Dat gebeurt een paar maanden nadat de Amerikanen met de eerste iPhones op de markt waren gekomen die geschikt zijn voor het draadloze 5G-netwerk.

Apple plaatse deze week vacatures voor ingenieurs die onderzoek moeten doen naar draadloze systemen voor de huidige en volgende generatie netwerken. De vacatures betreffen functies in Silicon Valley en San Diego, waar het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van draadloze technologie en chipontwerp.

Mensen die worden aangenomen voor de functies zullen “onderzoek doen naar en ontwerpen van volgende generatie (6G) draadloze communicatiesystemen voor radiotoegangsnetwerken” en “deelnemen aan industrie/academische forums die gepassioneerd zijn over 6G-technologie”, zo valt te lezen.

De verwachting is dat 6G-netwerken 6G downloadsnelheden van 1 terabit per seconde kunnen benaderen. Techkenners verwachten dat 6G pas tegen 2030 op de markt komt. De vacatures bij Apple wijzen erop dat het bedrijf al in een vroeg stadium betrokken wil zijn bij de ontwikkeling ervan. Apple’s vroege betrokkenheid bij 6G-onderzoek en -ontwerp geeft ook aan dat het bedrijf niet zal wachten met zijn inzet op de volgende grote stap voorwaarts.

De huidige iPhones van Apple gebruiken 5G-modems die zijn ontworpen door chipbedrijf Qualcomm. Met dat bedrijf lag het techconcern lange tijd in de clinch over voorwaarden van de overeenkomst. Apple wil minder afhankelijk worden van Qualcomm en werkt aan de ontwikkeling van eigen chips.

Eind vorig jaar sloot Apple zich al aan bij een alliantie van bedrijven die werken aan standaarden voor 6G en andere toekomstige mobiele technologieën. Volgens sommige analisten zou nieuwe technologie tot wel 100 keer sneller kunnen zijn dan 5G, maar is dit zeker nog niet gedefinieerd.

Hoewel Apple nu al de basis legt om een belangrijke speler te worden in 6G, heeft het nog veel werk te verzetten om optimaal te profiteren van 5G, een technologie die nog in de kinderschoenen staat. Het bedrijf heeft 5G nog niet uitgebreid naar apparaten zoals de Apple Watch en iPad. Ook verkoopt Apple nog meerdere iPhones die gebruikmaken van oudere 4G-technologie.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen